Privat: Skippers dagbog

Togt 4 Uge 19 Aadalskolen

Togt 4 Uge19 Ådalskolen 8B

Mandag d.4. Maj 2015;

Kl.0900 på mønstrede 13 elever og deres lærer fra Ådalskolen ved Odense. Som sædvandligt er de første 20 min. altid forvirrende, indtil alle har deres egene dele på plads, og styrmand har organiseret dem i vagte og arbejdsgrupper. Endeligt er der stille, alle er mønstrede på deres plads, og er klar til at blive undervist i Brand Rulle, Mand overbord Rulle, og Båd rullen.

4 april 15 028

Dagens vejr lovede ingen sol, vind fra VSV, let til jævn. Fylla afgik Svendborg kl.1000 mod Ærøskøbing. Ved Skarø rev blev skonnert sejl sat, og vi motorsejlede V over mod Lyø. Da vi passered Avernakø hoved bliver der sat storsejl, stag fok, og inden klyver. Motoren stoppede, og kursen ændret mod Ærøskøbing.

4 april 15 032

Ved indsejlingen til Ærøskøbing bugt, bliver sejl bjærget og eleverne gøre klar til at lægge til. Og KL.1645 lå Fylla fortøjet ved kajen i Ærøskøbing Havn.

Tirsdag d.5. Maj 2015;

Morgen stunden tilbød hård vind til kuling, og megen regn. Det bliver bestemt at afgang bliver udsat, for nogle timer. Endeligt kl.1130 afgik Fylla Ærøskøbing i solskin, og aftagende vind, med kurs mod Marstal. Efter nogen tid kom solen frem, og sejladsen mellem de små ører, så som Drejø, Birkholm, Strynø via Mørke dybet var ret så hyggeligt.

Fylla ankom Marstal kl.1445, og alle elever var inviteret af skipperen til en rundvisning ved Marstal Søfarts museum.

5 maj 0045 maj 001

Kort før kl.1800 kom der en torden front forbi, med kraftig vind stød, og meget regn. Det var meget dramatisk, og flere af eleverne var oppe i byen på dette tidspunkt, og derfor var de meget våde da de kom tilbage om bord. Maskine rummet bliver omdannet til et tørre rum.

Onsdag d.6. Maj 2015;

I dag ser vejeret ud til at blive mere stabilt. Klar, solrigdag, og en dejlig S-lig brise. Så kl.0845 afgik vi Marstal mod Nyborg.. Kl.0915 var sejl sat, og motoren stoppede af.

7.maj 0027.maj 005

Vi sejlede V om Langeland dvs. forbi Strynø, Rudkøbing, og under Langlands broen. På grund af den S-lige vind kunne Fylla klare den smalle sejlrende forbi Rudkøbing for sejl, som sker ikke særlig ofte.  Kl.1140 sejlede Fylla under Langelands broen. Den videre sejlads mellem Fyn og Langeland var en meget flot søndags sejlads, og tiden bliver brugt til at øve brand rulle, og brand slukning. Eleverne fik lov at brug brand slangen med fuld tryk på.

7.maj 0087.maj 004

KL. 1600 var vi nåede frem til anduvning ved Nyborg fjord, hvor vi bjærgede sejl, og vi motorede ind mod Nyborg. Kl.1730 lå vi til kajs i næsten vind stille vejr. Efter en dejlig aftens mad af fisk og kartoffel både (og oprydning) fik Fylla besøg af flere elevernes forældre. Det var hyggeligt.

7.maj 0097.maj 010

Om aften lige efter aftens mønstring, er der altid oplæsning af dagens skrift fra klassens dagbog.

Torsdag d.7. Maj 2015;

Endnu en kraftig blæsende dag, med kraftig S-lig vind, hård til kuling, men aftagende og drejende V i løbet af formiddagen. Så eleverne fik land gang til at besøge Nyborg slot.

7.maj 011

Endeligt kl.1245 var vinden drejet om i V, og aftagende, og så var der afgang,. Kl.1315 bliver der sat sejl, skonnert sejle og stag fokken og motoren stoppede af. Det var en fin sejlads i læ af Fyn. Flere af eleverne bemærkede at vi krængede noget mere end de forgående dage på trods det var kun mak 5 grader.

8. maj 001

KL.1722 havde vi nåede Thurø rev, bjærgede sejl og motorede V over mod Lunkebugten, hvor vi skulle anker for natten. KL. 1800 droppede vi ankeret i nærheden af Valdemar slot, og næsten vind stille, og skiftende sky dækning.

8. maj 004

Eleverne hyggede sige nede om læ om aftenen med musik, og spil. Sol nedgangen  fra dækket var meget flot, med solen som skinnede igennem skyggerne, og fuglene som sang inden fra land. Natten forløb meget stille med lidt regn, af og til.

Fredag d.8. Maj 2015;

Til morgen var der næsten ingen vind, og overskyet. Efter morgen rengøring var overstået med gik eleverne i gang med at hæve ankeret op. Kl.0900 var det fri af vandet og der bliver sat lidt sejl,  som drev Fylla ud af bugten, men inden kl.1100 var det total vind stille.

8. maj 006

Så vi bjærgede sejl, og satte motoren i gang, og motorede ind mod Svendborg. Frokosten bliver spist, og kort derefter ankom vi Svendborg. Fylla bliver fortøjet ved Ring-Andersens skibsværft, hvor  eleverne afmønstrede, og vi sagde farvel til 8B fra Ådalskolen.