Privat: Skippers dagbog

Lejrskole togt med Ådalsskolen uge 22

Ådalsskolen  uge 22

Søndag d.26-05-13

Undervejs i Lille bælt
Undervejs i Lille bælt

Kl. 0730 Forlader Fylla Kolding havn, og forhaler  til Middelfart gammel  havn hvor vi ankom kl.0915., og gjorde klar til at modtage vores lejerskole elever fra Åldalsskolen.

KL.0945 var alle samlet oppe på kajen sammen med deres forældre. Alle var inviteret om bord og forældrene fik god tid til at inspicere det sted hvor deres børnskulle opholder sig over den næste uge.

KL.1000 efter mange farvel krammer, gik forældrene i land, landgangen blev taget om bord, og efter sikkerheds forklaring var der afgang, syd over igennem Lillebælt. Med en dejlig N.lig brise sejlede Fylla for bredfok og spidserne mellem Fyn og Jylland. Vagterne og skifterne bliver organiseret og  togtet var for alvor  begyndt. Den første dag om bord er altid en tilvænnings øvelse for de nye søfolk. Ikke mindst en hel del fremmede sømands udtryk, såsom kuttendækker og pøs.

Den nyt gammel Hadderslev
Den nyt gammel Hadderslev

KL.1300 passerede vi Brandsø og KL. 1400 bjærgede vi alle sejl ved Årø sund, satte vi motoren i gang, og forsatte rejsen ind mod Haderslev fjord og Haderslev havn. Fylla ankom havnen kl.1615.,og ved ca.kl.1800 bliver der serveret hjemme lavet hamburgers  ink. hjemme lavet boller  til aftensmad . Hm.!

 

Mandag d.27-05-13

Morgen regngøring
Morgen regngøring

Det har regnet det meste af natten, men her til morgen er der opklaring og sol stråler skinner ind under de lavt liggende skyer fra øst. Efter morgen mad afgik Fylla Haderslev havn kl.0800, og på vej ud af fjorden gjorde eleverne morgenrent over hele skibet. Dækket, banjen, kabyssen, toiletterne  og elevernes sove pladser. Der skal holdes orden om bord skibet, så at man altid kan finde det man har brug for. Da vi nåede til Årøsund satte eleverne en del sejl og  vi motorsejlede over til Fyr renden ved Baagø.

Der hæves sejl op
Der hæves sejl op

Kl.1100 var vi tværs af Torø Rev, hvor der blev sat mere sejl og motoren slukket. Med en SØ lig vind blev kursen lagt SV over mod Als fjord. Vinden var jævn, og næsten ikke en sky på himlen. Under sejladsen passered vi flere gamle sejl skibe ; Albatros, Eye Of The Wind, Twister, Zuetersee, og AlbertJohannes. Alle på vej nord over. Flere af eleverne har også viste deres interesse for at styre Fylla, andre ville helst klatre op i masten.

venner
venner

Kl.1600 var vi i Als Sund på vej til Sønderborg, og efter et kort ophold ved kong Christian d. X klap bro, medens vi ventede for gennem passagen. Vi ankom vi Sønderborgslots kajen kl.1730. Som sædvanligt efter aftens oprydning er der land lov ind til kl.2130. Medens eleverne er i land,  har de til opgaver at fotografere den gamle slots vold grav.

 

Tirsdag d.28-05-13

Sorte Fylla i Sønderborg
Sorte Fylla i Sønderborg

De elever der var på natte vagt fik  ikke set Sønderborg slots hvide dame, som ses ofte i  vinduer om natten.

Vi vågnede i morges til en dejlig lun solskins morgen, med en svag N-lig brise. Måske sommeren  endelig er på vej. Nattevagten havde  bagt nogle frem ragende fransk brød til morgen mad, som var også med til at løfte morgen stemningen . Alle var i godt humør ved morgen mønstring, og glæder sig til en ny dag på vandet.

er det ikke sjovt
er det ikke sjovt

På trods af den manglende vind bliver der sat sejl,  efter vi rundede Kejs næs fyr bliver kursen lagt mod Marstal. Først da vi var næsten ved Ærø kom der lidt vind, og vi kunne slukke motoren. For 2 t. sejlede Fylla af sted for 2,5 kn. Indtil vind forsvandt igen.  Da vi skulle tidligt ind til Marstal bliver motoren atter sat i gang og sejlende bjærget. Kl.1430 lå vi til kajs i næsten vind stille og overskyet vejr. Kl. 1500 inviterede skipperen eleverne til en rund visning på Marstal søfarts museum. Alle tog imod tilbuddet. Det var hyggeligt og flere af eleverne spurgte nogle interessante spørgsmål. Efter rundvisningen var der rigeligt tid til at handle slik, bade ved stranden, og tage et godt brusebad.

Ved Marstal Søfarts Museum
Ved Marstal Søfarts Museum

 

Til aften ankom der mange store sejl skibe til Marstal, og et dansk krigs skib. Senere om aften begyndte det at regne, og vinden tiltog til hårdvind.

 

Onsdag d.29-05-13

Mange Master
Mange Master

Afgang fra Marstal til morgen var meget interessant, med så mange store skonnerter i havnen og en kraftig Ø-lige vind. Den tremastede danske skonnert Fulton, fik hjælp fra det danske krigs skibs MOB båd til at komme væk, og vi fik hjælp fra skibet der lå lige foran os. Ved brug af skrue vand fra hans propeller fik vi boven a Fylla skubbet væk fra kajen.

Efter vi var fri af havnen fortsatte vi igennem Mørke dybet,  og kort efter var vi klar af Birkholm blev der sat sejl , og stoppet for motoren. Sejladsen fortsatte NV over med god vind, og mange regn byger, som holdt op først til aften. Ruten tog Fylla forbi, Mads Jensens grund, Lyø V Flak, Helnæs fyr og Torø rev NV, hvor motoren bliver sat i gang kl.1715,  og sejl bjærget. Derefter motorede  Fylla S-over ind i Torø bugt, og til nattens ankerplads. Kl.1815 droppede vi anker i det S-lig hjørne af bugten 0,25 sm. fra kysten.

Brandslang Øvelser
Brandslang Øvelser

Der var så mange skonnerter undervejs i dag så at man fik en fornemmelse af det forrige århundred. Desværre  bliver illusionen brudt da vi var nød til at kører med hoved motoren,  i aften, for at oplade skibets net batterier.

I aften har eleverne viste et dias show af deres oplevelse om bord, over de forgående 4 dage, det var meget interessant  at se deres opfattelse af togtet, og hvad De lage mest vægt på undervejs. Et  af de emner som optog eleverne meget var at hold skibet rent,  og mad lavning. Det var så hyggeligt  i aften så at aftens mønstringen bliver udsat til  Kl.2215, og kl.2245 var der  stille om bord, og eleverne begynder deres natte anker vagt, og alt unødigt  lys bliver slukket.(samt opladning af tel.)

Frenvisning af Deres elektronik Dag Bog
Frenvisning af Deres elektronik Dag Bog

 

God Nat fra Torø BugtGod Nat fra Torø Bugt

 

Torsdag d.30-05-13

Natten  til ankers ved  Torø bugt passere stille og roligt.

OP Anker
OP Anker

Der er næsten intet som kan blive bedre, end at stå op om morgen på dækket af et sejlskib i en lille bugt, med klar blå himmel, og lyden af fuglene svævende ud over vandet fra kysten. Der til også et nyt brygget krus kaffe , og et stykke  frisk bagt fransk brød med smøre og ost på.

Efter morgen madden skulle ankeret op, eleverne fik det hurtigt op, og Fylla var igen undervejs. Destinationen  for dagens sejlads var Middelfart, hvor elevernes forældre skulle tage imod deres søvante børn. De få der blev søsyge de første dage  var nu blevet søstærke.

Åldalsskollen klasse 7
Åldalsskollen klasse 7

Undervejs til Middelfart gjorde eleverne grundigt rent over hele skibet. De gjorde et fremragende  stykke arbejde. Ved ankomst til Middelfart kl.1200 var alle klar til hjem rejsen, næsten alle, nogle af eleverne skulle lige hygge sig om bord lidt før de bliver hentet.

Hjemrejser
Hjemrejser

Men Fylla skulle videre i sit liv, og kl.1300 forhalede vi til Fredericia til, Tall Ships Weekend. Hvor Fylla holder åbent skib i tre dage.