Privat: Skippers dagbog

Uge 42 Afrigning af Fylla for vinter og Fyllas Venners arbejdes dag.

Uge 42 Afrigning af Fylla for Vinter og Fyllas venners arbejdes dag.

 Mandag d.13-10-2014

Dagen startede kl.0700 med ingen vind, tørt, og et par enkelte sol strejf. En perfekt dag til at starte nedrigning på.

Kl. 0730 forhallede vi Fylla over til Ring-Andersens skibsværft, og gjorde klar til besøge fra Søfartsstyrelsen. Besætningen skulle gennem går en audit af deres kendskab til Fyllas ISM kode (International Safety Management Kode). Koden er en slags €sikkerheds håndbog€ vedrørende alt sikker skibsdrift og miljøbeskyttelse om bord Fylla.

afrigning af missan mast 3.

Da mødet var vel overstået, var det tilbage til afrigning af alt løbende gods dvs., tovværk og blokke. Alle sejl fik vi afrigget lørdag eftermiddag efter æbler ræset. Bom og gaffel bliver taget i land, og der bliver gjort klar til afrigning af mesan masten.

Tirsdag d.14-10-2014

Typisk efterårs vejr kom endeligt til Syd Fyn. Dvs. det begyndt at regne konstant, men arbejdet skulle laves. Mesan masten var gjort klar til aftagning. VHF radio antenne, radar skanner, lyn aflederen, og toghornet bliver afmonteret.

afrigning af missan mast

De resterende bom og gaffel bliver også taget i land til opmagasinering for vinter.

Onsdag d.15-10-2014

Mesan masten bliv løftet ud af skibet i dag med værftets kran. Den sidste del af den stående rigning bliver fjernet fra masten så at den var klar til at blive taget i hallen til eftersyn og lakering. Ved udtagningen af masten opdagede vi at der var ingen maste kiler omkring masten ved dækket, som forklarede til dels den knirkende lyd jeg kunne høre i min kahyt medens skibet var under sejl.

afrigning 2014 002 afrigning 2014 005

Dette skal rettes op ved indsætningen af masten til foråret, med tilpasning af rigtige mastekiler.

afrigning 2014 003

Om eftermiddag påbegynde vi at afrigge bovsprydet klar til aftagning. Bovsprydet skulle ud for at forstå nogle reparationer til den skade, den fik i løbet af sommeren, da den blev ramt af et andet skib. Samt en reparation, og forstærkning af judasørene ved forstavnen.

Skade til bovspryd Svendborg 2014 052

Dæks kiste bliver taget ud og gjort klar til at sende til Ærøskøbing, hvor de sammen med alle skibets blokke, som skal lakkers klar til næste sommer, af nogle elever fra Ærø efterskole.

Torsdag d.16-10-2014

I dag bliver bovsprydet taget ud, og færdig afrigget, det bliver også nøje besigtiget. Skaden ser ikke ud til at blive så stor som først anslået.

Billede2584 Billede2585

 

Med hjælp fra værftets gaffeltrucks, og en del medhjælper fik vi bovsprydet, og mesan masten til opbevaring i hallen, så at renoverings arbejdet kunne på begyndes.

Fredag d. 17-10-2014

I dag kunne vi se enden på afrigningen af Fylla for sommer 2014. Vi begyndt at dække skibet til med vinter teltet.

Billede2589

 

Lørdag d.18-10-14

I dag fik vi en del ekstra hjælp fra Birgit Fredtofte-Drejer, Linda Nielsen og Lars Ellermann. Alle sammen medlemmer af Fyllas Venner støtte forening. Mandskabet og Fyllas venner fik en hyggelig morgenmad sammen, inden dagens arbejde påbegyndte.

Billede2587 Billede2586 Billede2591

På trods overskyet vejr, og let regn af og til, forsatte arbejdet med at dække skibet til uden hindring, og med godt humør. En overdådig frokost hjælp også til at løfte arbejdes entusiasme så meget så at Fylla bliver færdig dækket til, inden aften, og gjort rent

ned om læ.

Billede2590

Linda og Birgit hjælp til at gøre skibets blokke klar til slibning og lakering, medens Lars hjælp besætningen med at bygge telt over skibet.

Det var fantastik med de ekstra hænder.

Søndag d. 19-10-14

Dagen begyndt tør, men hurtigt skiftede over til vedvarende regn. På trods af teltet var på plads, manglede der stadig en del surringer for at sikre teltet for vinter. Ved middags tid var mandskabet færdig med de sidste små opgaver. Det regnede voldsomt på dette tids punkt og folk var gennem blødt, så bliver der sagt €stop for dagen€.

Fylla var nu færdig afrigget, dækket til og klar for vinter. Phy-ha. Nu kan der planlæges vinterens vedligeholdelses projekter.

Billede2593 Billede2592